Съдът в Германия задължи Фейсбук да спази антитръстови забрани

Фейсбук ще трябва да се съобрази с разпореждането на конкурентното ведомство относно използването на данни за потребителите

Ройтерс съобщава, че най-висшият гермаски съд е постановил, че Фейсбук ще трябва да изпълни решението на Bundeskartellamt – ведомството за защита на конкуренцията на Германия.

От мотивите на решението, според ройтерс, става ясно, че федералният съд възприема разбирането, че Facebook злоупотребява с пазарното си господство за събиране на информация за потребителите без тяхното съгласие. При обосновката на решението водещият съдия е заявил, че няма сериозно съмнение, че Facebook има доминиращо пазарно положение в Германия, нито че е злоупотребил с него в практиката, с която е задължавал потребителите да се съгласят да бъдат обработвани техни данни, за да могат да ползват услугите на социалната мрежа. Според съда „Facebook трябва да даде на потребителите възможността да разкрият по-малко за себе си – преди всичко това, което разкриват извън Facebook“.

Това решение обаче не означава влизане в сила на решението на конкурентното ведомство, а, че докато трае обжалването Фейсбук ще трябва да спази изискванията, които антимонополистите са му наложили. Първоначално първоинстанционният съд в Дюселдорф отмени решението на Bundeskartellamt, но сега изгежда, че има всички изгледи Фейсбук да претърпи загуба.

От Фейсбук за заявили, че от една страна ще продължат да обжалват, а от друга няма да направят незабавни промени за ползвателите на техните услуги. Напомняме, че ведомството задължи социалната мрежа да присъединява към основния им фейсбук-профил данни за потребителите си от профилите им в WhatsApp и Instagram, както и от трети сайтове, само ако е налице предвиратилно доброволно съгласие, както и да предоставя достъп до социалната мрежа и на такива потребители, които не са дали такова съгласие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *