ЕК ще разследва Apple за няколко нарушения

Конкуренцията между Spotify и Apple прераства в антритръстово дело

На официалната страница на Европейската Комисия, която изпълнява функциите и на ведомство за защита на конкуренцията на ниво ЕС, се съдържа информация за две отделни разследвания за нарушаване на ефективната конкуренция срещу Apple, част от които в резултат на подадени жалби от страна на Spotify и разпространители на електронни и аудио книги.

APP STORE

Първото разследване е образувано срещу Apple относно правилата на технологичния гигант за разработчиците на приложения, които да се разпространяват чрез App Store. По-конкретно ЕК ще проверява задължителното използване на собствената система за закупуване на приложения на Apple и ограниченията на възможността разработчиците да информират потребителите на iPhone и iPad за алтернативни по-евтини възможности за закупуване извън приложенията. Що се отнася до задължителното използване на собствената система на Apple сред основните притеснения на ЕК е това, че Apple начислява на разработчиците на приложения 30% комисионна за всички такси за абонамент чрез IAP.

Повод за това разследване са жалби, както от Spotify, така и от разпространители на електронни и аудио книги. В случая става въпрос за дейност на свързани пазари и за това как Apple използва позицията си на пазарите на мобилни усторйства, а оттам и на App store, за да изкриви конкуренцията на пазарите, където неговите продукти (например стрийминг услугата на Apple, както и Apple Books) се конкурират с тези на останалите участници. Оплакването от Spotify е от началото на 2019 г. и след него Комисията на предварителния етап от разследването е установила, че предвид наложените им изисквания конкурентите на Apple или са решили изцяло да деактивират възможността за абонамент в приложението от страна на потребители на IOS или са повишили абонаментните си цени в приложението и са прехвърлили таксата на Apple на потребителите. Тоест Комисията на този етап счита, че действията на Apple освен конкуренцията, в крайна сметка увреждат и потребителите. В допълнение, те не е могло да бъдат и информирани за по-евтини за тях алтернативи. В случая съмнението е за силово налагане от страна на Apple на липса на прозрачност на пазара. Друг проблем в тази връзка е, че Apple лишава разработчиците на приложения от важни данни за техните клиенти като задържа тези данни за себе си, но също така събира и данни за конкурентите си.

APPLE PAY

Отделно от това е открито и официално антитръстово разследване, което да оцени поведението на технологичния гигант във връзка с Apple Pay – собствено решение за мобилно плащане на Apple на iPhone и iPad, използвано за активиране на плащания в търговски приложения и уебсайтове, както и във физически магазини.

На първо място в тази връзка ще бъдат разследвани условията за интегриране на Apple Pay в търговски приложения и уебсайтове на iPhone и iPad. От Комисията обясняват, че предварителното разследване е довело до сериозни съмнения, че тези условията могат да нарушат конкуренцията и да намалят избора и иновациите.

Разследването ще оценява и ограничението на Apple за достъп до функционалността за комуникация в близко поле (NFC) на iPhone за плащания в магазините и предполагаеми откази на достъп до Apple Pay в тази връзка. Според ЕК, единственото мобилно решение за разплащане, което може да получи достъп до технологията NFC „tap and go“, вградена в iOS мобилни устройства за плащания в магазините е именно собсвеното мобилно приложение Apple Pay.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *