БТК оттегли жалбата срещу Епъл за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне

Видно от страницата на КЗК, производството образувано пред Комисията по искане на БТК срещу Епъл във връзка с продажба на iPhone е прекратено. От решението на Комисията става ясно, че причина за това е оттеглянето на жалбата от страна на самата БТК, поради започнали преговори.
Следва да се обърне внимание, че производството по преписките за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне е уредено като това за нелоялна конкуренция. Тъй като се приема, че то засята в по-голяма степен интереса на самия потърпевш, и по-малко цялостния обществен интерес, при тези преписки жалбоподателя има по-голямо влияние. При оттегляне на такива жалби КЗК не може да продължи производството. Различно е положението при преписките за картели и злоупотреби с господстващо положение, където дори жарбата да е оттеглена, КЗК може да продължи разследването.
Може да се предположи, че практически воденето на производството в КЗК е подсилило позицията на жалбоподателя в преговорите и е помогнало за постигане на по-добри резултати в тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *